×
Faapasi i anotusi
Faʻaleleia le lelei o ata i le malamalama

Faʻaleleia le lelei o ata i le malamalama

I le malamalama ai pe fa'afefea ona a'afia e le malamalama o le si'osi'omaga le tulaga lelei o ata, e fesoasoani tele le mafaufau i moli fa'aituau mo fa'aaliga i le auala lava e tasi tatou te mafaufau ai i togafitiga potu fa'alogo mo failauga. E leai se mea e faia i le masini lava ia, ma e galue atoa i luga o le siosiomaga ma tagata. 

Fa'amalama fa'apitoa, o se fa'apogai fa'asolo lelei ua tu'uina tua o le lau, fa'avasega ma'ale'ale o tatou matamataga e ala i le fa'aaafiaina o le va'aiga o ata i luga ole lau. A fa'aoga sa'o, e mafai ona fa'afeso'ota'i le va i le va o le lau ma le si'osi'omaga, fa'aitiitia ai le va'aiga mata'utia e masani ona o'o atu ai i le tiga o mata i taimi fa'alautele taimi e matamata ai. Pe a fetaui le tulaga paʻepaʻe o le moli ma le tulaga paʻepaʻe tulaga o pisinisi o le faʻaaliga, lea e faʻavasegaina i le mea ua taʻua o le fa'amalama masani D65, e faia lenei mea a'o fa'asaoina le sa'o o lanu. 

I o tatou olaga i aso faisoo, o mea faitino o loʻo siomia ai i tatou e faʻaalia le lanu e ala i le faʻafefe ma le atagia o le malamalama, o se fegalegaleaiga e fai ma faavae o le malamalama lanu. Ae ui i lea, e fai si ese le galue pe a oʻo i faʻaaliga, lea e fatuina ai lanu e fesiitai malamalama e ala i pixels mo LED poʻo aveeseina malamalama mai pixels, i le tulaga o le OLED. O le matafaioi a le moli e taua tele iinei ona e aʻafia ai le saʻo o lanu o ata faʻaalia e ala i se gaioiga e taʻua o le chromatic adaptation.

I se faapuupuuga, o la tatou faiga vaʻaia e fetaui ma le lanu o le malamalama i totonu o lo tatou siosiomaga, e oʻo atu ai i se mea mataʻina lea e mafai ona aʻafia ai lanu o loʻo i luga o se faʻaaliga faʻasalalau i se auala faʻafeagai, e pei o le lanu o le moli ambient e faʻamalosia ai le faʻaopoopo poʻo lanu o le fili i luga o le faaaliga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a faʻaalia i le malamalama mafanafana, o le a sili atu le malulu o tatou lau i le leo, ae o faʻapogai malamalama e tele naua magenta, o se mea masani i puna malamalama faʻalogo, o le a mafua ai ona lanu lanumeamata a tatou lau. O lenei fa'agasologa o le chromatic adaptation o lo'o fa'amamafaina ai le gafatia o le fai'ai e fetu'una'i lo tatou va'aiga i lanu e fa'atumauina ai se lagona o le tumau ma le fa'anatura i tulaga eseese o moli.

A fa'afetaui lelei e lau masini feavea'i po'o lau komepiuta lona fa'aaliga e tusa ai ma tulaga fa'amalama, e pei ona fa'ata'ita'iina e le tekinolosi a Apple TrueTone, e fa'apea mo se mafua'aga fa'apitoa. Ae ui i lea, o ia amioga fetuutuunai e mafai ona tula'i mai ai ni lu'itau i totonu o se fale mata'aga fa'apitoa po'o se si'osi'omaga fa'apolofesa pe a mae'a le gaosiga, aua e fa'ailoa mai ai le eseesega i le va o le lanu o le lau ma isi lau.

Muamua, mafaufau i le faʻaaliga i totonu o se fale gaosi oloa, lea e le mafai ona faʻatalanoaina le saʻo o lanu. Ole tulaga ole moli ole a'afia tele ile va'aiga o tagata lanu ma faatonu lanu ile lau. O se fa'apogai le fa'aituau ma tumau, e pei ona saunia e MediaLight, e fesoasoani i le fa'asaoina o le uiga moni o lanu, e mafai ai e fa'apolofesa ona faia fa'aiuga sa'o o lanu. O lenei sa'o, i le isi itu, e saofagā i le ausiaina o mea e mana'omia, pe i le fa'ata'ita'iina o ata, ata fa'ata, po'o so'o se galuega fa'atauva'a. 

O le faʻaogaina o moli faʻaituau e sili atu i siosiomaga faʻapolofesa ma maua ai lona taua i fale tifaga foi. E ala i le fa'aitiitia o le va'aiga pupula i le va o le lau pupula ma le potu pogisa, o le fa'aituau o moli e fa'afaigofie ai le saua o le moli lau, aemaise lava i vaaiga pogisa, e maua ai se fa'aaliga sili atu le to'a ma le fiafia. Ua e faalogo i le faaupuga "faasaoina le faamoemoe o le faatonu" pe a talanoaina le faʻavasegaina o faʻaaliga. E fa'alautele atu lea i le va'ai i mea o lo'o i lalo o tulaga fa'amalama tutusa. 

medialight
E le gata i lea, o le malamalama faʻasolosolo faifaipea e tuʻuina mai e le faʻaituau moli e mafai ona faʻaitiitia ai nisi o luʻitau e mafua mai i tekinolosi faʻaaliga eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, o faʻaaliga OLED, ua lauiloa mo lo latou faʻatusatusaga e le gata, e mafai ona mafua ai le sili atu o le tiga o mata pe a faʻatusatusa i paneta LED ona o le faʻalauteleina faifaipea ma le faʻalavelave a tamaiti aʻoga e tali atu i le eseesega o le susulu. E ala i le fa'avasegaina o nei 'ese'ese pupula, o le fa'aituau o moli e fa'aitiitia ai le fa'alavelave, fa'ateleina le va'aiga lelei.

I se vaitau o lo'o fa'aauau pea le fa'atupuina o tekinolosi fa'aaliga, o le ausiaina o le sa'o atoatoa o lanu ma fa'aitiitia le tiga o mata o lo'o tumau pea le fa'amuamua mo le to'atele. O moli faʻapitoa, e ui lava e faigofie, e taua tele le sao i le faʻataunuʻuina o lenei sini, ma avea o se soa taua i tulaga faʻapolofesa ma fale tifaga. E ala i le taliaina o le aafiaga o moli ambient i luga o le vaaiga o ata, e mafai e tagata matamata ona tatalaina se vaaiga mataʻina ma le faʻalelei, aʻo maua le ata sili mai a latou meafaigaluega. 

O le usita'i i tulaga fa'aalia i fa'aaliga ma moli fa'aola e sili ona taua i le fa'amautinoaina o se fa'aaliga moni-i-puna. Fa'atonuga fa'apitoa e pei o le Imaging Science Foundation (ISF), Custom Electronics Design and Installation Association (CEDIA), Sosaiete o Motion Picture and Television Engineers (SMPTE), ma le Iuni Faavaomalo Fesootaiga (ITU) tu'u i lalo ta'iala mautu e fesoasoani i le fa'atumauina o le tulaga tutusa ma le fa'atinoga i fa'aaliga eseese ma fa'amalama. O oloa e ausia pe sili atu i nei tulaga fa'ata'atia e va'aia o ni fa'ailoga i le tu'uina atu o le fa'atuatuaina ma le sa'o o le va'aiga.

O le MediaLight e tu matilatila e ala i le fuafuaina o fofo e le gata ina ausia ae sili atu i tulaga o alamanuia o loʻo faʻatulagaina e nei faʻalapotopotoga faʻapitoa. O lo tatou usita'ia ma le sili atu i tulaga fa'atumauina e fa'amamafaina ai le ta'utinoga i le lelei ma le sa'o, tu'uina atu i le au fa'apolofesa ma le au fa'afiafia fale ma se fofo fa'atuatuaina e fa'aleleia atili ai a latou galuega va'aia. O le ogatusa ma nei tulaga, e aumaia ai e le MediaLight se tulaga o le atamai ma le faatuatuaina e taua tele i se vaega e sili ona taua le sa'o ma le tumau. O isi fa'ailoga i la matou vaega, e pei o le LX1 ma le Ideal-Lume e tutusa le tautinoga i tulaga ma le sa'o. 

O le malamalama sa'o o le faavae lea o le lanu sa'o. O le faʻamalama faʻapitoa, e ala i le faʻaleleia atili o le vaʻaia o ata ma faʻaitiitia le mata, e tumau pea le leoa "i tua o vaaiga ma tua o lau" tagata taʻalo, e ofoina atu se fofo faigofie i se mea e sili atu le toʻa ma le fiafia e matamata ai.

mataupu o sosoo mai Molī fa'aituau mo le TV fa'aonaponei.